امنیوسنتز

بارداری به یک سری مراقبت ها و آزمایش ها نیاز دارد که در این بین عرضه تکنیک جدید مانند امنیوسنتز به کمک مادر و جنین شتافته است. مادران با تحت نظر بودن و انجام یک سری اقدامات خاص به نوزاد خود نفس می بخشند و او را به دنیا می آورند. مسئولیت های مهم حاملگی به قدری حیاتی هستند ، که هر روزه تمامی محققان با عرضه تکنولوژی و ابزارهای جدید به ارزیابی شرایط میپردازند تا با این کار به تولد کودکان سالم منجر می شوند. با همگام شدن با دکتر مهتاب کریمی ، بهترین متخصص زنان در ساری و انجام دادن مو به موی دستورالعمل های وی سلامتی خود و فرزند دلبندتان را تضمین کنید. به گفته ایشان سلامتی نوزادان در دوران جنینی قابل کنترل است ، شاید به ظاهر قدم کوچکی باشد اما با انجام ارزیابی های به موقع ، موهبت سلامتی را به فرزندتان هدیه دهید.

 

امنیوسنتز-دکتر مهتاب کریمی

 

امنیوسنتز چیست؟

یک تست تشخیص دوران بارداری است که می تواند اختلالات ژنتیکی جنین و دیگر مسائل مربوط به سلامت او را مورد بررسی قرار دهد. در این روش از طریق سوزن ، مقداری از مایع داخل رحم شما بعنوان نمونه برداشته می شود و تحت شرایط خاصی آزمایش هایی بر روی آن اعمال می گردد. آزمایش مایع امنیوتیک ، اصولا در سه ماهه دوم یا سوم بارداری بر روی مادر انجام می شود. یا انجام این آزمایش ، نه تنها پزشک از شرایط ژنتیکی (فیبروز سیستیک) بلکه از مشکلات کروموزمی جنین نیز مطلع می شود. در طول بارداری ، جنین در در کیسه مایع آمنیوتیک رشد می کند و به نوعی این کیسه از آن محافظت می کند. دارا بودن مقداری از سلول های جنین ؛ این امکان را فراهم می سازد که به شرایط ژنتیکی او پی برد.

کاندیدای امنیوسنتز در ساری

  1. کسانی که نتایج حاصل از سونوگرافی آنها نامطلوب بوده است
  2. تست غربالگری تولدشان ، احتمال اختلالات کروموزومی را پیش بینی کرده است.
  3. اگر سابقه ناهنجاری های ژنتیکی خاص مانند بیماری سلول داسی شکل یا فیبروزکیستیک در خانواده دارید یا در صورتی که آزمایش شما بعنوان یک ناقل اختلال ژنتیکی مثبت شده باشد ؛ بهترین پزشک ناباروری شما را به انجام آزمایش مجاب می کند.
  4. هنگام زایمان دارای سن بالاتر از 35 هستید. نوزادان مادران بالای 35 سال ، بیشتر در معرض اختلالات کوروموزومی هستند.

هدف از انجام امنیوسنتز

علاوه بر مشکلات ژنتیکی ، آزمایش مایع امنیوتیک ، قادر به تشخیص ناتوانی های مادرزادی نوزاد نیز می باشد. این مسائل گاها با نام نقوص تولد نیز شناخته می شود که موارد زیر را در بر می گیرد :

سندروم دان : شرایطی است که کودک با یک کپی اضافی از کروموزوم بیست و یکم خود به دنیا می آید

بیماری تای ساکس : (Tay-Sachs disease) یک اختلال ژنتیکی نادر است که از والدین به فرزند منتقل می‌شود. علت بروز این بیماری عدم وجود آنزیمی است که به تجزیه مواد چرب کمک می‌کند. این مواد چرب یا گانگلیوزید در مغز و نخاع انباشته می‌شوند و از این طریق بر عملکرد سلول‌های عصبی تأثیر می‌گذارند.

نقایص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا یا آنسفالی : شکاف مادرزادی نوعی نقص لوله عصبی (NTD) که بر ستون فقرات تأثیر می گذارد و معمولاً در بدو تولد مشهود است.

موارد دیگر استفاده امنیوسنتز در ساری

همچنین آزمایش مایع امنیوتیک قادر است به موارد زیر را نیز ارزیابی کند:

  • رشد ریه جنین : بررسی این مورد برای مواقعی که ممکن است زایمان زودرس داشته باشید ، بسیار مفید است. زیرا با این کار میتوان سلامت جنین را تضمین کرد.
  • بیماری Rh : این موضوع پر اهمیت وقتی مطرح میشود که ، شما و نوزادتان دارای Rhهای (فاکتور تعیین کننده مثبت و منفی بودن خون) مخالف باشید.
  • در برخی موارد از آزمایش مایع امنیوتیک ، برای درمان پلی هیدآمنیوس (وقتی که شما مایع آمنیوتیک زیادی دارید) مورد استفاده قرار می گیرد ، از این طریق مایع اضافه از بدن شما خارج می شود.

چه موقع آزمایش امنیوسنتز تجویز میشود؟

بیشتر این آزمایش ها در هفته 15 تا 20 حاملگی انجام پذیر است. زودتر از این زمان خطرات فراوانی ازجمله سقط را به همراه خواهد داشت. بسته به هدف انجام آن ممکن است که بهترین دکتر زنان در ساری ، شما آن را در اواخر دوران بارداری به منظور تشخیص تشکیل شش ها و پلی هیدرامنیوس انجام دهد.

ایا می توان امنیوسنتز را انجام نداد؟

در اکثر مواقع وقتی این آزمایش برای شما تشخیص داده می شود ، قرار است مورد جدی بررسی شود که به طور کامل در این زمینه ابهامات رفع خواهد شد. پزشک متخصص با صبوری تمام ، الزام آزمایش و مراحل آن را به صورت گام به گام توضیح میدهد و از مزایا و معایب آن شما را آگاه میکند. حتی دراین صورت نیز به اختیار خودتان می توانید از انجام آن چشم پوشی کنید اما بیاد داشته باشید ممکن است عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

چگونه برای امنیوسنتز آماده شویم؟

بهترین متخصص زنان و زایمان ، یک سری دستورالعمل های خاصی را برای شما در نظر می گیرد که با انجام آن خود را برای آزمایش مایع امنیوتیک در ساری آماده می کند. به طور کلی هیچگونه محدودیت های رژیمی یا فعالیتی برای شما در نظر گرفته نمی شود. اگر داروی خاصی مصرف می کنید ، پزشک مربوطه را از این موضوع باخبر کنید که در صورت امکان از خوردن آن صرف نظر کنید. توصیه های می شود توصیه های یاد شده را مو به مو اجرا کنید تا با آرامش کامل این پروسه را به پایان برسانید.

سوالاتی که باید از پزشک بپرسید

قبل از انجام هرگونه ازمایش شما حق دارید که با طرح سوالات زیر به رفع ابهامات بپردازید:

  1. دلیل اینکه این آزمایش برای شما در نظر گرفته شده است چیست؟
  2. اهمیت آن برای شما و جنین تا چه اندازه است؟
  3. چطور خودتان را برای انجام آن اماده کنید؟
  4. نتایج حاصل از آن تا چه زمانی به دست شما میرسد؟

ریسک های امنیوسنتز چیست؟

اغلب از روش های امن محسوب می شوند. با این حال همه اقدامات درمانی عوارض خاص خودشان را دارند که این موضوع برای آزمایش مایع امنیوتیک نیز صادق است ؛ بنابراین از عوارض آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گرفتگی عضلات شکم
  • خونریزی یا چکیدن مایع آمنیوتیک
  • آسیب ناشی از سوزن ؛ در این مورد جنین با تکان دادن بازوها یا پاهای خود ممکن است با سوزن برخورد داشته باشد. البته مشکلات جدی را در پی نخواهد داشت.
  • به گفته بهترین دکتر امنیوسنتز در ساری ، رخداد دیگری که احتمال آن کم است این است که سلول های خونی جنین در داخل جریان خون مادر قرار میگیرد. اگر Rh بدن فردی منفی باشد ، آنتی بادی های گروه مثبت را نخواهد داشت. با تشکیل آنتی بادی های مخالف در بدن مادر به سلول های خونی نوزاد آسیب وارد می شود.
  • عفونت ؛ اگر مادر عفونت های خطرناکی اعم از هپاتیت C ، ایدز را در خون خود داشته باشد ، احتمال انتقال آن به جنین نیز وجود دارد.
  • سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • عوارض یاد شده به ندرت رخ میدهند. لازم به ذکر است که برای دو مورد آخر احتمال کمتر از 1 درصد گزارش شده است. طبق آمار تنها 2 درصد از زنان باردار بعد از ازمایش مایع امنیوتیک دچار لکه بینی میشوند.

چرا احتمال سقط جنین در امنیوسنتز وجود دارد؟

همانطور که قبلا نیز اشاره شد ، این موضوع بسیار نادر است. اما علت هایی از قبیل : اسیب به کیسه مایع آمنیوتیک ، از دست دادن مایع درون آن ، خونریزی و عفونت میتواند بر این ار تاثیر گذار باشد. اگر که نگران هستید بهتر از قبل از هرگونه اقدامی این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

امنیوسنتز چگونه انجام می شود؟

این موضوع در مطب پزشک با خوابیدن شما به پشت در یک جایگاه مخصوص آغاز می شود ، به نحوی که شکم شما در دسترس بهترین متخصص زنان می باشد. ایشان برای کشتن میکروب ها قسمتی از پوست شما به وسیله یک ضد عفونی کننده پاک می کند. روی شکم شما ژل مخصوصی اعمال میگردد ، مانند سونوگرافی دستگاهی بر قسمت های ژلی قرار می دهند تا با تهیه عکس ها از محل دقیق جنین آگاه شوند. یک سوزن باریک از طریق شکم یا رحم ، درون کیسه امنیوتیک در جایی که جنین حضور نداشته باشد ، فرو می کنند. در ادامه مقدار مشخصی از مایع درون کیسه ای را می کشند پس از خارج کردن سوزن ، از طریق مانیتور حرکت جنین و ضربان قلبش را چک می کنند تا اطمینان حاصل کنند این اقدام هیچ تاثیری بر او نگذاشته است.

بلافاصله بعد از انجام امنیوسنتز در ساری ، مایع مربوط به آزمایشگاه فرستاده می شود. جالب است بدانید در آنجا سلول های جنین از مایع امنیوتیک جدا میشوند ؛ سپس مورد ارزیابی قرار میگیرند. قبل از انجام هر گونه آزمایشی سلول ها به مدت چند روز داخل ازمایشگاه رشد داده می شوند ، و برای آزمایشهای ژنتیکی و و نقایص لوله عصبی آماده می گردند. نتایج نهایی حاصل از آزمایش حدودا بعد از دو هفته اعلام خواهد شد.

امنیوسنتز چه مدت طول میکشد؟

اکثر پزشکان در این موضوع اتفاق نظر دارند که 30 دقیقه زمان کافی است برای اینکه آزمایش مایع آمنیوتیک با موفقیت به پایان برسد. مدت زمانی که سوزن درون بدن شما قرار میگیرد تنها یک الی دو دقیقه خواهد بود.

امنیوسنتز دردناک است؟

این موضوع که برای شما حین اعمال سوزن ناراحتی ایجاد می شود ، اجتناب ناپذیر است. اغلب بانوانی که این آزمایش را انجام داده اند درد حاصل آن را به درد جزئی قاعدگی نسبت داده اند. درد گرفتگی در طول پروسه ، طبیعی است که بعد از چند ساعت برطرف می گردد.

دقت آزمایش امنیوسنتز

طبق مطالعات این آزمایش دارای دقت 99 درصد در تشخیص ناهنجاری ها می باشد. با این وجود شدت مشکل موجود را تشخیص نمیدهد. در برخی موارد ، فاکتورهای خاصی اعم از ناکافی بودن مایع امنیوتیک برداشته شده ، آنالیز آزمایشگاهی را با مشکل مواجه میکند که این مشکل به هیچ وجه رایج نیست.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها