زایمان زودرس

بارداری یکی از ایام شیرینی است که در ذهن مادران تا ابد نقش می بندد ؛ در این بین بانوانی وجود دارند که بنا به شرایط مختلف ، نوزادان آن ها برای به دنیا آمدن عجله دارند. زایمان زودرس نامی است که بر این عارضه گذاشته اند. اینکه مادران در طی این برهه با چه مسائلی مواجه می شوند و چه احتیاط های مراقبتی را می بایست مد نظر بگیرند در این مقاله توسط دکتر مهتاب کریمی ، بهترین متخصص ناباروری در ساری ، به خوبی توضیح داده شده است ، پس با ما همراه باشید.

 

زایمان زودرس - دکتر مهتاب کریمی

 

زایمان زودرس به چه معناست؟

این رخداد وقتی پیش می آید که نوزاد زودتر از موعد مقرر به دنیا بیاید ، اگر بخواهیم به طور دقیق تر موضوع را توضیح دهیم باید بگوییم که زایمان زودتر از هفته 37 ام ، زودرس نامیده می شود ؛ این درحالی است که در نوع طبیعی ، بانوان بعد از 40 هفته ، نوزاد خود را به دنیا می آورند. این پیشامد اغلب با چالش های سلامتی بسیاری همراه است ، به خصوص وقتی که جنین خیلی زود متولد شود.

زایمان زودرس از چند ماهگی شروع می شود ؟

طبق گزارشات ، نوزادان در طی بازه زمانی زیر ممکن است به دنیا بیایند :

  • نارس دیررس ؛ متولد شده بین هفته های 34 تا 36 کامل بارداری
  • نسبتا نارس ؛ نوزادانی که در بین هفته های 32 تا 34 بارداری به دنیا می آیند.
  • خیلی زودرس ؛ تولد در بین هفته های 28 تا 32 بارداری
  • بسیار نارس ؛ نوزادانی که قبل از هفته 28 حاملگی متولد می شوند.

علائم نوزادان نارس

از آنجایی که زایمان زودرس ، زودتر از موعد انجام می پذیرد قطعا با تبعاتی همراه می باشد. علائم بسته به اینکه نوزدان در هفته چندم متولد شده است متفاوت است و می تواند بسیار خفیف و حتی با موارد خطرناک همراه باشد. طبق نظر بهترین متخصص زنان در ساری ، علائمی که نشان می دهد نوزاد شما نارس به دنیا آمده است ، عبارت است از :

  1. سایز کوچک ؛ سر این نوزدان در مقایسه با قسمت تحتانی بزرگتر است.
  2. کمبود ذخایر چربی که باعث می شود اندام این کودکان در مقایسه با سایر نوزادان لاغری محرز داشته باشد.
  3. کرک و موهای نازک که تمام بدن نوزاد را پوشانده است.
  4. دمای پایین بدن کودک عمدتا بعد از تولد و در اتاق زایمان
  5. وجود مشکلات تنفسی به دلیل عدم تکامل رشد ریه
  6. مشکلات شیردهی ، عدم توانایی نوزاد در مکیدن سینه مادر

نکته ای که باید بعد از زایمان زودرس در ذهن نگه داشت

بعد از تولد نوزاد نارس لازم است او در یک بخش مجزا بیمارستان نگه داشته شود ؛ انچه در بخش مراقبت های ویژه انجام می شود ، حفظ سلامتی نوزاد و کنترل شرایط غیر طبیعی او با استفاده از دستگاه های خاص به صورت شبانه روزی می باشد. بیاد داشته باشید که این نوع مراقبت ها بسته به هفته ای که نوزاد در آن متولد شده است ، متفاوت می باشد ؛ با این تفاسیر بخش های دیگر مراقبتی نیز وجود دارد. در طی این مدت شما می بایست در بیمارستان حضور داشته باشید و موبه مو دستورالعمل هایی را که از قبل به شما آموزش داده شده است ، اجرا کنید.

عوامل موثر بر زایمان زودرس

تاکنون محققان دلیل اصلی این اتفاق را پیدا نکرده اند ، اما دلایل زیر را به عنوان عوامل موثر بر عارضه که مرتبط با بارداری قبل نیز می باشد ، معرفی شده اند :

  1. حاملگی دو یا چند قلو
  2. فاصله کمتر از شش ماه بین بارداری ها ، طبق نظر بهترین پزشک زنان و زایمان ساری ، افراد برای زایمان مجدد بهتر است مدت زمان بین 18 تا 24 ماه صبر کنند.
  3. انجام درمان های کمک باروری ؛ افراد بسیاری وجود دارند که از طریق روش های مختلفی مانند لقاح آزمایشگاهی به فرزندآوری اقدام کرده اند ، این موضوع می تواند خطر ابتلا به زایمان زودرس را افزایش دهد.
  4. سابقه سقط جنین در فرد
  5. زایمان زودرس قبلی

اثر سلامت نامطلوب بر وضع حمل زودرس

زایمان زودهنگام تنها بنا به دلایل فوق رخ نمی دهد بلکه شرایط نامطلوب سلامت مادر نیز بر آن اثرات سو دارد ، از جمله دلایلی که بر زایمان زودرس موثر است است ، مواردی اعم از مشکلات مربوط به رحم ، دهانه آن یا جفت
وجود عفونت ها الخصوص عفونت مایع آمنیوتیک و دستگاه تناسلی ، سابقه بیماری های زمینه ای مانند فشار خون و دیابت ، صدمات یا ضربه به بدن فرد ، گزارش شده است. در این زمینه بهتر است با بهترین دکتر زنان در ساری ، مشورت کنید.

تاثیر لایف استایل بر حاملگی زودرس

طبق تحقیقات به عمل آورده شده ، سبک زندگی هر فرد بر می تواند ریسک ابتلا به این معضل را افزایش دهد ؛ منظور ما از لایف استایل وجود عادات مضر اعم از استعمال دخانیات ، نوشیدن مشروبات الکلی و اعتیاد به مواد مخدر در دوران بارداری ، اضافه وزن قبل و بعد از بارداری ، حاملگی قبل از 17 و بعد از 35 سال و پشت سر گذاشتن شرایط طاقت فرسا و استرس زا زندگی مانند مرگ یکی از عزیزان یا وجود خشونت های خانگی می باشد.

نکته : طبق تحقیقات این عارضه به ژنتیک و نژاد افراد نیز بستگی دارد به نحوی که نرخ حمل وضع زودرس در بین سیاه پوستان بیشتر از سایر افراد بیشتر می باشد. البته این موضوع به این معنی نیست که دیگر افراد در خطر ابتلا به زایمان زودرس قرار ندارند.

اثرات زایمان زودرس بر نوزادان

این موضوع بر سلامتی همه نوزدان اثرات سو ندارند ، اما این رخداد به بروز برخی مشکلات کوتاه و بلند مدت در افراد شده است. در مجموع بیاد داشته باشید که هر چه نوزاد زودتر به دنیا بیاید ، احتمال اینکه با مشکلات سلامتی دست و پنجه نرم کند بیشتر می باشد ، در ادامه به طور مفصل از این شرایط صحبت خواهیم کرد :

عوارض کوتاه مدت بر نوزاد

در هفته های اول بعد از زایمان زودرس ، بروز معضلات زیر رایج می باشد :

مشکلات تنفسی ؛ به علت اینکه شش در ماه های پایانی حاملگی رشد می یابد ، احتمال اینکه نوزادان نارس با مسائل تنفسی دست و پنجه نرم کنند بسیار زیاد می باشد. اگر بخواهیم به طور مفصل در این باره صحبت کنیم ، باید بگوییم که ریه های جنین به شکلی است که بتواند در محیط آبی داخل شکم مادر ، تنفس کند. با رشد بیشتر جنین ، این عضو به تدریج به نوعی تبدیل می شود که بتواند همانند سایر موجودات اکسیژن دریافت کند. طبق نظر دکتر خوب زنان .زایمان در ساری ، اگر ریه نوزاد فاقد ماده ای باشد که نتواند به خوبی انبساط کند ، کودک بعد از تولد در دریافت اکسیژن مشکل خواهند داشت. پزشکان این عارضه را به نام سندروم دیسترس تنفسی می شناسند.

آپنه ؛ یکی دیگر از مواردی که در اثر ، نارس بودن نوزادان ایجاد می شود ، وقفه های لحظه ای به نام آپنه است. از دیگر اختلالات تنفسی که ممکن است در برخی دیگر از نوزادان رخ دهد دیسپلازی برونکوپولمونری می باشد که ممکن است برای چند هفته یا چند ماه در دستگاه نگهداری شوند و با دستگاه اکسیژن نفس بکشند.

مشکلات قلبی ؛ از مسائل قلبی که در اثر زایمان زودرس برای نوزادان رخ می دهد ، مجرای شریانی باز (PDA) و فشار خون پایین می باشد. PDA سوراخ بین دو رگ خونی مهم آئورت و شریان ریوی است ، سوراخ موجود اغلب به صورت طبیعی بسته می شود اما اگر نوزاد تحت درمان قرار نگیرد منجر به نارسایی قلبی می شود. فشار خون پایین وقتی ایجاد می شود که قلب نتواند به صورت طبیعی خون را به تمامی نقاط پمپ کند ؛ در این صورت بنا به صلاحدید پزشک ممکن است با تزریق مایعات ، داروها و در موارد نادر خون ، فشار آن را به حد نرمال رسانید.

مشکلات دائمی ناشی از زایمان زودرس
  1. آسیب مغزی ؛ هر چه نوزاد زودتر به دنیا بیاید احتمال خونریزی مغزی در وی افزایش پیدا خواهد کرد ، به این حالت ، خونریزی داخل بطنی می گویند. اکثر خونریزی ها خفیف هستند و بعد از مدتی از بین می روند اما در برخی نوزادان که بروز عارضه یاد شده شدیدتر است ، آسیب دائمی مغز را به همراه خواهد داشت.
  2. مشکلات حفظ گرما ؛ نوزادان زودرس اغلب دمای بدن خود را به راحتی از دست می دهند . علاوه بر اینکه ذخیره چربی در بدن آن ها به اندازه یک نوزاد کامل نیست ، این افراد نمی توانند به خوبی گرمای از دست رفته را جبران کنند. بنا به گفته بهترین متخصص زنان در ساری ، اگر دمای بدن پایین بیاید ، می تواند باعث ایجاد مشکل خطرناکی به نام هبپوترمی ، شود. بروز این مشکل در نوزادان مشکلات تنفسی و کاهش سطح قند خون به همراه خواهد داشت ، به این معنی که بعد از زایمان زودرس نوزاد تمام انرژی حاصل از تغذیه را برای گرم ماندن مصرف می کند.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها